Tandprothetische praktijk Raaff


Grotere tekst

Kleinere tekst

Reset tekstgrootte

  Contactgegevens

  Gezondheidscentrum Zuilen

  Amsterdamsestraatweg 542

  3553 EN - Utrecht

  Tel. 030 - 244 48 77

  Openingstijden

 

  Online afspraak maken?

 

  Online vraag stellen?

 

Uw nieuwe prothese (uitleg)

Uw nieuwe kunstgebit
U hebt nu een nieuw kunstgebit, maar u mag niet verwachten dat u alles wat u vroeger met uw eigen tanden en kiezen kon doen, nu moeiteloos met uw kunstgebit kunt doen. Vooral in het begin kan een gebitsprothese wat probleempjes veroorzaken, zoals pijn, moeilijkheden bij het kauwen en moeilijkheden bij het spreken. Uw tandprotheticus zal proberen u, vooral in die lastige beginperiode, te begeleiden om zodoende het wennen aan uw gebitsprothese te vergemakkelijken. 

 

Een kunstgebit is een hulpmiddel
De bedoeling van uw kunstgebit is dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk bij het kauwen en het spreken, maar ook voor uw uiterlijk, de eerste aanblik. Bedenk wel dat een tandprothese slechts een hulpmiddel is om de functies van uw eigen tanden en kiezen zo goed mogelijk uit te voeren.

 

Alle begin is moeilijk
U heeft dan nu een nieuwe gebitsprothese, maar u zult merken dat dit wat anders aanvoelt. Het is nieuw, en daar moet u even aan wennen. Met namen met uw tong zal alles wat anders aanvoelen dit zal snel wennen, ook de nieuwe beethoogte vraagt enige gewenning. U kunt in het begin ook een keer op uw wang of tong bijten, dit is heel vervelend maar gaat vaak snel over.

 

Pijn
Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Pijn is een waarschuwingssysteem van uw lichaam. U moet hierop reageren, blijf hier nooit te lang mee rondlopen. Door kleine en eenvoudige correcties kan uw tandprotheticus deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese!

 

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft, bezoek de tandprotheticus dan opnieuw. Als u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe deze dan minstens een halve dag voor uw bezoek naar de tandprotheticus weer in. Anders kan de tandprotheticus niet alle pijnlijke plekken herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan het nieuwe wennen. Met het nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten.

 

Praten
In het begin praat u wat onwennig. De mond is de klankkast van de stem op het moment dat we de klankkast veranderen, verandert ook de klank. Met onze wangen en lippen kan deze ruimte wat veranderen zodat ook de klank weer beter wordt. Ook de positie van de tanden heeft invloed op de klank. Oefenen helpt veel, hardop de krant lezen bijvoorbeeld. De problemen met het praten gaan meestal vanzelf over.

 

Slapen met of zonder tandprothese
Het is het beste om de prothese voor het slapen uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo'n prettig idee. Doet u dan in ieder geval het kunstgebit in de onderkaak uit. Als u de prothese niet draagt, kunt u deze bewaren in een bakje met water.

 

Schoonmaken
Net als eigen tanden en kiezen, moet u de tandprothese verzorgen. Want als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Op uw kunstgebit, maar ook eronder. Als deze niet worden verwijderd kan op den duur uw tandvlees ontsteken.

Na elke maaltijd moet u uw prothese reinigen; dit kunt u het beste doen met behulp van een speciale protheseborstel en water en (vloeibare) zeep. Geen tandpasta gebruiken, dit schuurt teveel. Een schoon kunstgebit moet altijd glad aanvoelen.

Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep u niet lukt, gebruik dan een speciaal voor een kunstgebit geschikt reinigingsmiddel. Het gebruik van bruismiddelen is af te raden. Reinigingsmiddelen voor een gebitsprothese zijn in elke drogisterij en apotheek te koop. Ook uw tandprotheticus kan u hierover voorlichten.

 

Soms kan het voorkomen dat zich tandsteen op het kunstgebit vormt. Dat is erg moeilijk te verwijderen. In dat geval kunt u de prothese een nacht lang in een bekertje met natuurazijn leggen. 's Ochtends kunt u dan het tandsteen van de prothese afborstelen. Leg het kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Let goed op dat bij het schoonmaken het gladde kunstgebit niet uit uw handen glipt en kapot valt. Laat voor de zekerheid water in de wasbak lopen en maak het kunstgebit schoon boven het water.

 

Het tandvlees
Niet alleen uw gebitsprothese moet worden schoongemaakt maar ook het tandvlees waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel, eventueel aangevuld met wat tandpasta.

 

Controle
De eerste tijd kan het kunstgebit ergens klemmen en pijn doen. Ga er zo snel mogelijk mee naar de tandprotheticus. Hij kan er namelijk iets aan doen. Ook als het na zo'n eerste correctie nog niet ideaal is, ga gerust nog een keer terug.

Bij alles wat niet in de haak is met uw tandprothese is de beste oplossing naar uw tandprotheticus gaan. Hij weet precies wat er aan de hand is en wat eraan kan worden gedaan. Afhankelijk van hoelang u al een prothese draagt, zullen geleidelijk uw kaken nog verder slinken. Uw kunstgebit zal daarom van tijd tot tijd moeten worden aangepast. Er kan door de tandprotheticus een nieuwe "voering" (rebasing) in het kunstgebit worden aangebracht waardoor de prothese weer aanzienlijk steviger zit.

 

Kleefpasta's, kleefpoeders, voeringen en andere hulpmiddelen
Er zijn allerlei kleefpasta's, kleefpoeders en 'voeringen' op de markt om een gebitsprothese meer houvast te geven. Deze middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt echter niet weggenomen. Doe ook nooit watjes onder uw prothese, uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. Als uw kunstgebit los gaat zitten, maak dan een afspraak met uw tandprotheticus. Hij ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u het beste advies geven.

 

Regelmatig weer terug
Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens eens in de twee jaar naar de tandprotheticus te gaan voor controle. Het is verstandig dit ook echt te doen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat u het in de eerste instantie niet opvalt. Als u daarom regelmatig teruggaat voor controle, houdt uw tandprotheticus alles voor u in de gaten. Hij kan uw kunstgebit weer passend maken of u op tijd adviseren om een nieuw kunstgebit te laten maken (meestal tussen de vijf en tien jaar), want ook uw kunstgebit kan verslijten. Ook controleert de tandprotheticus of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die al jarenlang hetzelfde kunstgebit dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen ontstaan.

.